Varför blir mitt bröd inte fluffigt?

Nr. 1 anledning: surdeg

Din surdeg är inte mogen att baka med. Surdeg är mogen efter 4-6 månader vid matning 2 ggr om dygnet och kan därefter förvaras i kylen. Förvara inte din nya surdeg i kylen tills den är mogen nog.

Du använder mogen surdeg från kylen utan att mata den i minst 2 gånger innan bakning.

Din surdeg är inte aktivt nog. Använd din surdeg när den har åtminstone fördubblats, men gärna när det inte längre syns en “kulle” på surdegen och den börjar sänka ner.

Därefter är nr 2: jäsning

Degen har inte jäst tillräckligt länge. Oftast är det för kallt. Rumstemperatur för surdeg är ungf 23 grader Celcius.

Eller degen har jäst för länge / på för hög temperatur och blir platt när den bakas.

Andra anledningar:

Gluten

Det mjölet du använder innehåller inte tillräckligt med gluten. För att få fluffigt surdegsbröd behöver du 12-14% gluten i degen.

Blanda i mjöl med hög proteinhalt.

Vatten

Du använder för lite vatten. Surdegsbröd görs med mycket mer vatten än vanligt jästbröd.

Sikta på minst 65-70 % vatten till den totala mängden torra ingredienser. Om du är mer erfaren och kan läsa din deg bättre kan du gå över 70%.

Choose your language